De LinkedIn creatormodus (of creator mode) is een optie die heel interessant kan zijn voor je, vooral als je je veel bezighoudt met content op LinkedIn. Visuals zijn ontzettend sterk, je brein verwerkt beelden 60.000 keer sneller dan tekst. Daarom is het goed om te weten dat deze optie bestaat en wat het precies doet. In dit artikel laat ik zien wat er na activatie in je profiel verandert en welke extra opties je ineens aangeboden krijgt.
Let op: vanaf 1 april 2024 is de functionaliteit ‘Creatormodus’ opgeheven. De volgende veranderingen zijn hierbij opgetreden:
- Profielhashtags (zie 2.1) zijn (indien activering Creatormodus) definitief verwijderd om het introductiegedeelte van je profiel te vereenvoudigen.
- De aan/uit-knop voor de creatormodus is verwijderd uit het gedeelte Hulpbronnen van je profiel (zie 1.1).
- Het gedeelte Info staat weer bovenaan je profiel zodat profielbezoekers je professionele verhaal sneller kunnen lezen (zie 3.1).
- Je kunt kiezen uit de opties ‘Volgen’ of ‘Connectie maken’ als de belangrijkste CTA op uw profiel — je CTA blijft ‘Volgen’ tenzij je dit bijwerkt (zie 3.2).
- Alle tools blijven bestaan en voor iedereen beschikbaar, ook als je de creatormodus niet had geactiveerd (zie 2.2).
- Had je een hyperlink ingesteld, dan blijft deze ook bestaan (zie 2.3). Heb je deze nog niet toegevoegd, dan lijkt het erop dat je hem niet meer toe kunt voegen.
Inhoud artikel:
Creatormodus - wat is het en hoe activeer je het
De Creatormodus, in het Engels bekend als ‘Creator mode’, is een optie die jouw content meer in the picture zet op je profiel. Op het moment dat je deze optie activeert verandert je profiel en er je krijgt er een aantal (mooie) tools bij.
Laten we beginnen met de plek waar je je Creatormodus vindt. Het is op zowel laptop/desktop als mobiele applicatie te activeren. Scroll in je persoonlijke profiel naar beneden. Je ziet het onderdeel ‘Hulpbronnen’ staan en daarin de Creatormodus.
Standaard staat de Creatormodus uit. Klik erop om hem te activeren.
💡 Aangezien er een en ander verandert in je profiel is het misschien handig eerst het artikel goed door te lezen en daarna je beslissing te maken de optie te activeren.
Extra opties Creatormodus
Heb je de Creatormodus aan staan, dan krijg verschillende extra opties. Check of ze interessant genoeg voor je zijn om de Creatormodus te activeren.
5 hashtags op je persoonlijke profiel
Je kunt tot maximaal 5 onderwerpen opvoeren die jouw interesse weergeven op LinkedIn. De hashtags die je in mijn voorbeeld voor de woorden ziet staan worden door LinkedIn zelf toegevoegd. Dit hoef jij dus niet nog eens te doen.
Deze onderwerpen vind je terug in je profiel, onder je kopregel. Ze zijn niet aanklikbaar helaas.
4 extra tools voor het creëren van content
In hetzelfde veld, waar je je onderwerpen aangeeft, zie je ook een rijtje ’tools voor creators’ waar je beschikking over krijgt.
Wat kun je met deze tools?
- LinkedIn Live – een live streamingdienst waarin je direct op de tijdlijn je doelgroep kan aanspreken met behulp van live video. Denk aan interviews, tutorials, webinars, enz.
- Audio-evenement – een optie om zelf een audio uitzending op LinkedIn te maken, in je eentje of met anderen, waarbij luisteraars in kunnen breken en mee kunnen praten.
- Nieuwsbrieven– een abonnementenservice op je LinkedIn-artikelen. Superhandig omdat je abonnees direct een melding krijgen bij publicatie.
- Volgen-koppeling – klik je deze aan dan krijg je een html code die je in een website bijvoorbeeld kunt plakken waarmee je een ‘Volgen’ button op je website krijgt. Vooral voor ondernemers leuk, binnen een organisatie heb je daar als persoon niet veel aan. Tenzij je een eigen plek hebt op de website uiteraard, dan zou je deze button ook kunnen toevoegen.
EXCLUSIEF LINKEDIN PROGRAMMA - ZO WORDEN JE COLLEGA'S SUCCESVOLLE AMBASSADEURS OP LINKEDIN
Haal met minimale inspanning het maximale uit LinkedIn
Extra hyperlink naar je website in je profiel
Dit is wel een hele fijne… je kunt een extra link aanmaken in je profiel waar je met een tekst van 30 tekens je profielbezoekers naar een webpagina brengt. Denk hierbij aan een specifieke landingspagina, bijvoorbeeld je contactpagina, je vacatures, je weggever, een specifieke dienst of je nieuwe product.
Hoe voeg je deze link toe?
Klik op het potloodje onder de omslagfoto.
Scroll nu helemaal naar beneden. In het onderste veld zie je de optie ‘Aangepaste knop’. Klik op ‘Aangepaste knop bewerken.
Klik nu op ‘Koppelen’. Vul je link in, geef een tekstje mee in maximaal 30 tekens (emoji’s zijn ook toegestaan zoals je ziet) en klik op ‘Opslaan’.
💡 Zoals je in mijn voorbeeld ziet, heb ik van de link een bit.ly gemaakt. Hiermee kun je meten hoeveel mensen daadwerkelijk doorklikken.
Wat er verder verandert in je profiel
Naast al deze extra’s verandert het een en ander in je profiel op het moment dat je de creatormodus activeert.
Profielonderdelen worden gehusseld
- Zonder Creatormodus staat je ‘Info’ bovenaan, direct onder je introductie. Daaronder volgt ‘Uitgelicht’ en daarna je ‘Activiteit’.
- Na activatie staat ‘Uitgelicht’ bovenaan, daarna je ‘Activiteit’ en dan pas je ‘Info’.
Ook hier zie je dus je content voorrang krijgen boven tekst. Je kunt dit niet handmatig aanpassen.
500 TIPS EN IDEEËN VOOR JE LINKEDIN-POSTS
Hoe creëer je een LinkedIn-post die je doelgroep ook echt raakt
Hoe zet je een goede LinkedIn contentstrategie op
Wanneer kun je het beste een post plaatsen en hoe vaak doe je dat?
Hoe werkt het algoritme
Tips voor SEO, AI, en auteursrechten
Werken hashtags nog en wat doe je met tags
Wat is het verschil tussen liken, reageren en reposten
LinkedIn expert Corinne Keijzer deelt samen met 11 andere topspecialisten maar liefst 500 tips en ideeën voor jouw LinkedIn-posts. Wedden dat het werkt?
Knop Volgen vs Connectie maken
De volgende optie die verandert in je profiel is een belangrijke. Daarom adviseer ik altijd om eerst een af te wachten qua uitleg wat er gebeurt bij activatie van de Creatormodus. Het kan namelijk zo zijn dat je interesse hierdoor compleet weg is.
Zonder de Creatormodus staat er in je profiel ‘Connectie maken’.
Klik je op ‘Meer’, dan kun je iemand volgen.
Met de Creatormodus verandert dit. Deze draait de knoppen om. Je ziet dan ‘Volgen’ in het profiel. Volgers worden geen connectie en zien alleen je bijdragen op de tijdlijn voorbij komen (even het algoritme daargelaten).
En, je raadt het waarschijnlijk al, onder ‘Meer’ staat de optie om een connectie te maken.
LinkedIn draait om connecties en verbinding maken. Het is best apart dat je hierin geen vrije keuze in krijgt van LinkedIn. Veel mensen snappen niet dat beide opties bestaan en zullen niet op ‘Meer’ doorklikken om te linken.
Zoals ik het zelf aanpak is als volgt: Je ziet altijd wie je (nieuwe) volgers zijn. Klik op het aantal volgers in je profiel. Deze staan met Creatormodus bovenin je profiel, maar ook zonder creatormodus vind je ze terug in je activiteiten.
Je krijgt nu een overzicht van mensen die je volgt en mensen die jou volgen. Houd bij wie je (nieuwe) volgers zijn, je krijgt regelmatig een melding van LinkedIn, en check per profiel wie je ook zou willen linken. Je kunt ook terugvolgen zoals je ziet, maar dat vind ik altijd wat raar… dan liever een connectie toch?
Let op, je kunt maar 5 keer per maand een persoonlijk berichtje sturen bij je uitnodigingen. In dit geval zou ik het zonder berichtje doen, ze kennen je toch al door het volgen, en een berichtje na acceptatie sturen.
💡 Is de knop ‘Volgers’ leidend in je profiel, dan zien je volgers ook als eerste jouw posts op de tijdlijn. Bij ‘Connectie maken’ zijn dat je connecties. Start je met de creatormodus, dan zal je zien dat je volgers sneller groeien dan je connecties. Mocht je de Creatormodus weer uitschakelen dan is je bereik waarschijnlijk ook kleiner door het verschil.
Instellingen om je knop 'Volgen' leidend te maken
Aangezien de Creatormodus als optie in zijn geheel verdwijnt, is het ook handig te weten dat je in de instellingen zelf aan kunt geven welke knop je leidend wil hebben in je profiel: ‘Volgen’ of ‘Connectie maken’.
Ga hiervoor naar je instellingen. Klik op ‘Ik’ bovenin je menubalk en daarna op ‘Instellingen en privacy’.
Kies links voor ‘Zichtbaarheid’ en scrol helemaal naar beneden tot je ‘Volgers’ ziet staan. Klik daar op.
Maak nu hier je keuze. Zet je het knopje op ‘Ja’, dan wordt de ‘Volgen’ knop leidend.
Extra statistieken bij Creatormodus
Met de creatormodus krijg je ook een aantal extra statistieken. Op dit moment zijn er 2 verschillende lay-outs die beide leiden naar hetzelfde overzicht. Met de Creatormodus zie je waarschijnlijk je statistieken boven je profiel staan.
Staan ze daar niet, dan moet je even een beetje naar beneden scrollen.
Klik op ‘Alle statistieken weergeven’. Er volgt nu een overzicht van je 3 standaard statistieken zoals je hierboven ziet, maar ook een aantal andere cijfers. Wat je ziet, hangt af van wat je gebruikt qua tools. Bij mij zie je, naast de nieuwe ‘Volgers’, de nieuwsbrief statistieken staan. Gebruik je deze optie niet, dan zie je dat ook niet. Gebruik je LinkedIn Live of Audio-events, dan zie je daar cijfers van.
Creatormodus weer uitzetten
Vind je het helemaal niets en wil je de creatormodus weer uitzetten? Dat kan heel makkelijk. Klik weer op ‘Creatormodus’ in je Hulpbronnen, zoals helemaal bovenaan aangegeven, en klik op ‘Creatormodus uitschakelen’. De instellingen worden trouwens onthouden, mocht je hem toch weer aanzetten, dan blijven je 5 onderwerpen staan.
Vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter, ik reageer zo snel mogelijk.