Google reviewscore: 4.9
4.9/5

12 interessante LinkedIn instellingen die je wil kennen

artikel over je LinkedIn instellingen

Er wordt soms best veel gemopperd op LinkedIn. En dat vind ik niet altijd terecht. Ja, er is nog veel voor verbetering vatbaar op het platform, maar er valt ook veel zelf te regelen. En daarom dit artikel. Om je LinkedIn-leven prettiger en leuker te maken. Ik geef je de belangrijkste LinkedIn instellingen waarvan ik zeker weet dat je ze wil kennen en daardoor aan kunt passen naar wens. 

Inhoud artikel:

Waar vind ik de LinkedIn instellingen

De algemene LinkedIn instellingen vind je op je laptop/desktop door rechts bovenin de menubalk op ‘Ik’ te klikken en daarna op ‘Instellingen en privacy’. Heb je een andere taal ingesteld, dan zie je deze optie uiteraard in desbetreffende taal. 

Waar vind ik de instellingen op LinkedIn?

In dit artikel behandel ik LinkedIn instellingen vanuit de laptop/desktop, maar sommigen zijn ook te vinden op je mobiele applicatie. De instellingen op je app vind je onder het tandwieltje, rechtsboven in je persoonlijke profiel. Let op, dit zijn een stuk minder instellingen en niet alles is via de app te wijzigen. Het kan dus handig zijn om ze via de laptop/desktop een keer door te lopen. 

linkedin instellingen op mobiele applicatie

💡 Om wijzigingen in je instellingen door te voeren heb je je wachtwoord nodig van LinkedIn. Dit geldt voor zowel de mobiele applicatie als laptop/desktop versie.

Ik raad je sowieso aan om al je LinkedIn instellingen eens goed door te lopen. Weet wat je deelt, weet wat je zichtbaar maakt en weet wat anderen van jou mogen weten.

Taalinstellingen voor LinkedIn

Er zijn 4 verschillende taalinstellingen op LinkedIn. Aangezien ik dit onderwerp al uitgebreid besproken heb in een apart artikel, neem ik deze niet meer in zijn geheel mee. Wel wil ik wijzen op die van de lay-out, dus in welke taal je LinkedIn ziet. Je kunt LinkedIn in 26 talen bekijken. Dat heeft niets met de inhoud van profielen of je content te maken. 

Je kunt je taalinstelling direct wijzigen als je op ‘Ik’ klikt in de menubalk zoals ik hierboven in afbeelding laat zien. Je klikt in het uitklapmenu op ‘Taal’ in plaats van ‘Instellingen en privacy’. 

Je komt uit in je algemene LinkedIn instellingen, in ‘Accountvoorkeuren’. Daar klik je op het menupijltje om te kiezen welke taal je wilt.

Je kunt op LinkedIn kiezen in welke taal je LinkedIn bekijkt. Er zijn 26 talen in de instellingen.

Kies je taal, je hoeft niets op te slaan, het is direct aangepast. Je kunt zo vaak switchen als je zelf wilt. 

EEN BOODSCHAP VAN ONS

OPEN TRAINING - LinkedIn voor Ondernemers

Hele dag voor ondernemers die op LinkedIn willen shinen.

Schrijf je nu in en leer hoe je de kracht van LinkedIn voor jouw onderneming kunt benutten!

LEES VERDER

E-mailadres wijzigen of toevoegen

Dit is 1 van de allerbelangrijkste LinkedIn instellingen. Waarom? Omdat veel mensen een LinkedInprofiel hebben met 1 geregistreerd e-mailadres. Dit is vaak het adres van het werk. Stel nou dat je daar ooit weggaat, dan wordt dat e-mailadres uiteindelijk door ICT verwijderd. En dan zit jij met de gebakken peren… je kunt je LinkedInprofiel niet meer op.

Je zult je dan met je paspoort moeten verifiëren bij LinkedIn om er weer in te komen. En dat kan een hele uitdaging zijn, vooral als je bijvoorbeeld je getrouwde naam gebruikt en je roepnaam in plaats van je doopnamen in je paspoort. 

Daarnaast is dit de plek als je je e-mailadres in je contactgegevens wilt aanpassen. Oftewel, je primaire e-mailadres.

En… ook hier kun je het e-mailadres opvoeren van je werk waarmee je je kunt verifiëren op LinkedIn. Dit is helaas (nog) niet voor alle bedrijven mogelijk. Zie voor meer informatie het artikel over verificatie op LinkedIn.

Klik in de instellingen op ‘Aanmelding en beveiliging’ links in het menu. Rechts zie je als eerste optie bovenaan ‘E-mailadressen’ staan. Klik daar op om wijzigingen te doen.

Meerdere emailadressen toevoegen op linkedin of mailadres veranderen? Zo doe je dat.

Je ziet nu welk e-mailadres of adressen zijn toegevoegd. Hier kun je adressen toevoegen, verwijderen en primair maken. Het primaire adres is zichtbaar in de contactgegevens in je persoonlijke profiel. Dit kan er maar 1 zijn en het is aan jezelf of je daar een zakelijk adres (wat ik wel professioneler vind) gebruikt of je privé mailadres. 

emailadres wijzigen op LinkedIn, zo doe je dat.

💡 Let op: staat er maar 1 geregistreerd e-mailadres en wil je deze wijzigen of verwijderen? Dan moet je eerst een nieuw adres opvoeren. Deze bevestig je in de inbox van dat e-mailadres waarna je het primair maakt. 

Dubbele verificatie

Minimaal net zo belangrijk als de vorige LinkedIn instelling is deze. Helaas wordt hij nog erg weinig ingezet terwijl het zóveel problemen kan voorkomen.

De dubbele verificatie, ook wel tweestapsverificatie genoemd, voorkomt dat derden op jouw profiel kunnen komen. Mochten ze alsnog je wachtwoord hebben gehackt, dan nog komen ze niet door deze verificatie heen. Je kunt kiezen uit twee soorten verificatie. Maar klik eerst op ‘Dubbele verificatie’ in ‘Aanmelding en beveiliging’

dubbele verificatie instellen op LinkedIn, zo doe je dat.

Zet het schuifje op ‘Aan’. In mijn geval heb ik gekozen voor verificatie via mijn mobiele telefoon. Klik op ‘Verificatiemethode wijzigen’ om zelf je keuze te maken tussen mobiel of externe app. 

emailadres wijzigen op LinkedIn, zo doe je dat.

Kies je voor de authenticator-app, dan moet je van daaruit LinkedIn toevoegen. Dit is voor iedere app weer net even anders maar over het algemeen wijst het zich vanzelf. 

dubbele verificatie instellen op LinkedIn, zo doe je dat.

💡 Zelf heb ik gekozen voor een onafhankelijke app, namelijk 2FAS Authenticator. Deze is niet verbonden aan een van de grote jongens zoals Google of Microsoft. Je hoeft voor iedere apparaat dat je zelf en alleen gebruikt de code maar 1 keer in te voeren. Daarna onthoudt LinkedIn dat jij het bent.

Jezelf wel of niet anoniem maken om profielen te kijken

Nee, natuurlijk ben ik hier geen voorstander van, jezelf anoniem maken. LinkedIn is een openbaar netwerkplatform, laat jezelf zien als je bij iemand het profiel bezoekt.

Maar goed, soms heb je gewoon een hele goede reden om jezelf anoniem te maken op LinkedIn. Of je wil juist jezelf weer helemaal zichtbaar maken omdat je doorhebt dat dat toch een stuk leuker en professioneler is 😉 

In de tab ‘Zichtbaarheid’ zie je de optie ‘Opties voor het bekijken van profielen’ staan. Klik daar op om de status te wijzigen.

Hoe maak je jezelf zichtbaar of juist anoniem op LinkedIn?

Voor het netwerken adviseer ik de bovenste optie. De andere 2 opties zijn beide anoniem, bij de ‘Privékenmerken’ krijg je alleen te zien waar iemand werkt bijvoorbeeld of welke opleiding hij of zij gedaan heeft. Daar heb je dus nog steeds niets aan. 

Hoe maak je jezelf zichtbaar of juist anoniem op LinkedIn?

💡 Deze instelling werkt 2 kanten op. Zet je de instelling op de 2de of 3de optie uit het rijtje, dan zie jij ook niet wie er op jouw profiel gekeken heeft en alle statistieken die daar mee te maken hebben.

Wel of niet je connecties zichtbaar maken voor jouw connecties

Veel mensen weten het niet, maar als je bij een connectie op het aantal connecties klikt, zie je met wie hij of zij gelinkt is op LinkedIn. 

Connecties linkedin

Dit kan soms best vervelend zijn, zeker als je concurrenten azen op jouw prospects of klanten. Met 1 klik op de knop hebben ze op een presenteerblaadje potentiële klanten die jij misschien met moeite bij elkaar gesprokkeld hebt. Daarom is het soms handiger deze optie ‘uit’ te zetten. Klik daarvoor op ‘Connecties’ in de tab ‘Zichtbaarheid’. 

Connecties linkedin uitzetten

De knop zet je uit, zo eenvoudig is het.

💡 Je profielbezoekers kunnen boven de 500 connecties niet zien hoeveel connecties je hebt. Wel kunnen ze altijd zien hoeveel volgers je hebt (in je introductie of bij je Activiteiten). Het is daarentegen niet mogelijk om te zien wié die volgers zijn. Dit is ook niet in te stellen.

EEN BOODSCHAP VAN ONS

OPEN TRAINING - LinkedIn voor bedrijfspagina beheerders

Ontketen het potentieel van jouw bedrijf op LinkedIn in slechts één dag!

Schrijf je nu in en leer hoe je de kracht van bedrijfspagina’s en persoonlijke profielen kunt benutten!

LEES VERDER

'Connectie maken' of 'Volgen' in je profiel

Wil je dat mensen met je linken of heb je liever dat ze je volgen? Je kunt zelf kiezen welke knop je leidend maakt in je profiel. Beide opties blijven mogelijk maar daarvoor moeten je profielbezoekers doorklikken op ‘Meer’. In mijn profiel is de knop ‘Volgen’ primair zoals dat heet. Je ziet dat je nog steeds een connectieverzoek kunt doen. 

Volgen op connectie maken op LinkedIn, je kunt zelf de knop kiezen.

In de LinkedIn instellingen kun je de knoppen omdraaien. Klik op ‘Zichtbaarheid’ en dan helemaal onderaan op ‘Volgers’. 

Volgen op connectie maken op LinkedIn, je kunt zelf de knop kiezen.

Je ziet twee instellingen. Je kunt eerst aangeven wie je kan volgen. Deze zou ik altijd op ‘Iedereen op LinkedIn’ laten staan. Als je het aanpast naar ‘Uw connecties’ is je content ook alleen voor je directe eerstegraads netwerk zichtbaar. Zij kunnen je posts op de tijdlijn niet reposten en het komt dus nooit verder naar 2de of 3de graad. 

Daaronder zie je de optie om de ‘Volgen’ knop primair te maken in je profiel. Je klikt op ‘Ja’ als je dat wilt. 

💡 Mensen die je volgen zien je content op de tijdlijn, maar blijven 2de of 3de graads netwerkconnectie. Ze kunnen je geen privéberichtje sturen en je contactgegevens inzien (behalve je website en afhankelijk van hoe je je e-mailadres hebt ingesteld). 

Je e-mailadres voor iedereen zichtbaar maken

Of juist niet. Je kunt ervoor kiezen om je e-mailadres in je contactgegevens (welke in eerste instantie voor alleen eerstegraads connecties zichtbaar is) volledig af te schermen voor iedereen. Of je maakt hem juist zichtbaar voor iedereen. Het is maar net wat je zelf prettig vindt. 

Klik op ‘Zichtbaarheid’ links in de kolom en daarna op ‘Wie uw e-mailadres kan zien of downloaden’. 

Wie kan je emailadres zien op LinkedIn?

Maak je keuze in het rijtje. 

Daarnaast kun je kiezen of je toestaat dat je connecties toestaat je e-mailadres te exporteren. Zet je deze op ja, dan kun je ongevraagde nieuwsbrieven, spam en andere ellende verwachten dus mijn advies: zet deze knop uit. 

Hoe zet ik mijn LinkedIn e-mailadres op onzichtbaar?

💡 Iemand die niet met je gelinkt is op LinkedIn kan je ook geen privébericht sturen uitzonderingen daargelaten. Besef goed dat mensen niet willen zoeken naar contactgegevens, dus als je op een commerciële functie zit bijvoorbeeld of recruiter bent, moet je je afvragen of je je e-mailadres wil afschermen. 

Je onlinestatus beheren - het groene balletje aan of uitzetten

Vind je het prettig als mensen zien dat je online bent op LinkedIn? Of dat je online bent en al even niet actief (minimaal half uur)? Of wil je dat liever uit zetten? 

Online status linkedin beheren.

Het groene balletje aan, half aan of helemaal weghalen. Dan kan allemaal met deze instelling. 

Klik op ‘Zichtbaarheid’ en rechts ‘Onlinestatus beheren’. 

Hoe zet ik mijn LinkedIn e-mailadres op onzichtbaar?

Je krijgt nu de 3 volgende opties te zien. Bepaal wie jij wil dat ziet dat je online bent. 

Online status linkedin beheren.

💡 Ook deze instelling werkt 2 kanten op. Zet je de instelling op ‘Niemand’, dan zie jij het ook niet bij een ander of diegene online is of niet. 

Profielupdates delen met je netwerk ja of nee

Kennen we deze nog, nog, nog…. het schuifje dat je aan of uit zet om wel of niet iedere aanpassing die je doet op je profiel te delen met je netwerk? Ik heb er helaas geen screenshot meer van, anders had ik die graag gedeeld. Ik denk dat velen zich die optie nog kunnen herinneren :). 

Gelukkig is dat alweer heel wat jaartjes verleden tijd. Voor het introductieprofiel bestaat de optie sowieso niet meer. Wel als het nog gaat om de toegevoegde onderdelen van LinkedIn. In je werkervaring, opleidingen, cursussen enzovoort zie je per onderdeel de optie om een wijziging of nieuwe toevoeging te delen met je netwerk. 

wel of niet je profiel updates delen met je netwerk?

Staat het op ‘Aan’ en wil je dat liever standaard op ‘Uit’ hebben staan, dan doe je dat in deze instelling. 

Klik op ‘Zichtbaarheid’ en daarna op ‘Profielupdates delen in uw netwerk’. Zet het daarna aan of uit. Zo simpel is het. 

Meldingen op je telefoon, LinkedIn en in je mail

Horendol word je er soms van: meldingen. Op je telefoon, op LinkedIn, in je e-mail, het gaat maar door als je er niet zelf de handrem op gooit. Gelukkig kun je alles makkelijk zelf regelen en bepaal je wat je wel en niet als melding wilt ontvangen. 

Ga naar ‘Meldingen’ links in de kolom. Je ziet nu een overzicht in categorieën rechts. 

Lijst met alle meldingen die op LinkedIn in te stellen zijn.

Het zijn er nogal wat, ik ga ze ook zeker niet allemaal doorlopen, maar het is wel handig om het volgende te weten als je ze zelf doorloopt. 

Je hebt 3 verschillende soorten meldingen:

  • Push meldingen
  • E-mail meldingen
  • App meldingen

Soms zie je dat je maar 1 soort melding kunt instellen, soms alle 3. 

Lijst met alle meldingen die op LinkedIn in te stellen zijn.

Op het moment dat je op een van de categorieën doorklikt krijg je per melding een keuze om het aan of uit te zetten. Bij e-mail kun je kiezen of je het per stuk (persoonlijk), wekelijks of alleen op aanbeveling op LinkedIn wilt ontvangen. 

Lijst met alle meldingen die op LinkedIn in te stellen zijn.

Mijn advies: ga hier een keer rustig voor zitten en loop alles door. Alles waar je bij twijfelt laat je gewoon staan zoals het staat, je kunt het altijd opnieuw instellen.  

EEN BOODSCHAP VAN ONS

VIP PRIVÉ LINKEDIN TRAINING

Echt knallen op LinkedIn. Durf je het aan?

LEES VERDER

Zichtbaarheid profielfoto

Voor deze instelling gaan we naar het persoonlijke profiel zelf toe. Je kunt namelijk bepalen wie jouw profielfoto ziet. En zeg nou zelf, dit ziet er toch niet uit? Of trek je ook een zak over je hoofd als je naar een evenement gaat, een zakendiner hebt of andere zakelijke bijeenkomst? 

Een onzichtbare profielfoto op je LinkedInprofiel.

Klik op je profielfoto om de zichtbaarheid aan te passen. 

Een onzichtbare profielfoto op je LinkedInprofiel.

Je ziet 4 opties waar je uit kiest: 

  • Alleen eerstegraads connecties – mensen waarmee je direct gelinkt bent.
  • Je netwerk – mensen uit de 1ste, 2de en 3de graad. 
  • Alle LinkedIn-leden – dat wil zeggen, de mensen die ingelogd zijn op LinkedIn.
  • Iedereen – je foto wordt ook in de zoekmachines zoals Google en Bing getoond bij zoekopdrachten (op je naam bijvoorbeeld). 
Een onzichtbare profielfoto op je LinkedInprofiel.

Mijn advies is om de zichtbaarheid in ieder geval op alle LinkedIn-leden te zetten. Vind je het niet erg om openbaar ook getoond te worden, dan zou ik de laatste optie kiezen. Maar die keuze is uiteraard geheel aan jouzelf. Een en ander is ook afhankelijk van je functie.

Waarom? Wij zien in onze trainingen voor bepaalde doelgroepen dat het afschermen van bijvoorbeeld een profielfoto juist belangrijk is. Politie, recherche, justitie, GGZ-instellingen, schuldhulpverlening en zelfs bepaalde artsen. Zij worden helaas nog wel eens lastig gevallen op LinkedIn, omdat ze daar te makkelijk te vinden zijn op naam (welke je ook kunt afschermen buiten je netwerk om).

Ik snap dat niet iedereen altijd met zijn volledige hebben en houwen online kan staan. Besef je goed wat je voor wie zichtbaar maakt. Jouw profiel, jij bepaalt. 

Mis niets meer van je belangrijkste contentcreators

Wil je niéts missen qua posts van bepaalde personen of bedrijfspagina’s? Klik dan op de bel in zijn, haar of het profiel. Deze bel zie je als je gelinkt of volger bent, rechtsonder de omslagfoto. Klik daar op en je krijgt 3 opties. 

Volgen op connectie maken op LinkedIn, je kunt zelf de knop kiezen.
  • Alles – je krijgt een melding van iedere post die geplaatst wordt door desbetreffend profiel.
  • Relevantst – je krijgt een melding die gebaseerd is op je eigen activiteit. Hoe dat werkt? Geen idee, het gaat volgens een bepaald algoritme. 
  • Uit – je krijgt geen meldingen en moet het doen met wat je bij toeval voorbij ziet komen op de tijdlijn. Dit hangt ook samen met het algoritme

Ik zou zeggen probeer het eens uit: https://www.linkedin.com/in/corinnekeijzer/

💡 Beheer je een bedrijfspagina? Leer je collega’s dan dat ze op deze bel kunnen drukken. Zo missen ze geen content meer die op de bedrijfspagina gepubliceerd wordt en kunnen ze naar aanleiding daarvan zelf content maken of reposten. 

EEN BOODSCHAP VAN ONS

INCOMPANY TRAINING - MEER SUCCES MET LINKEDIN

Jij en je collega’s willen ‘iets’ met LinkedIn. Maar waar begin je dan…?

LEES VERDER

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Foto van Corinne Keijzer

Corinne Keijzer

Corinne is sinds 2010 volledig gespecialiseerd in LinkedIn marketing en -strategie. Ze is officieel tot ambassadeur benoemd door LinkedIn en beschikt over de officiële LinkedIn certificeringen. Ze heeft haar diploma NLP Practitioner en een uitgebreide opleiding in breinkennis en hersenwetten. Hiermee weet zij zich te onderscheiden in haar trainingen en geeft ze haar deelnemers een groot voordeel. Corinne is een bekende auteur in Nederland, ze schreef honderden artikelen en maar liefst 4 bestsellers over LinkedIn. Ze is bekend van diverse media zoals RTL Nieuws, Telegraaf, AD, NRC, Nu.nl, RTL Z en Radio 1, 538 en Q-music. Wil je haar een keer uitnodigen voor een interview? Geen probleem, ze werkt altijd graag mee!

Open LinkedIn-trainingen voor bedrijfspagina-beheerders

Lees ook

10 handige apps en tools voor LinkedIn
LinkedIn

10 handige apps en tools voor LinkedIn

LinkedIn is werken. Niet alleen netwerken, maar ook investeren in content en communicatie met andere LinkedInleden. Dat het tijd kost is dan ook een gegeven, vooral als je het goed wilt doen. Daarom ben ik gek op tooltjes, apps en extensies die me tijd besparen. En die deel ik graag ook met jou.

Lees verder »
Winkelwagen
Scroll naar boven